De WERKELIJKE reden van de val van de coalitie PRO en Balans

Beste inwoner,

Open en integer zijn, zijn kernpunten bij Balans. Daarnaast zijn wij terughoudend in het bekritiseren van andere partijen. Maar soms, als zaken wel erg verkeerd worden weergegeven zoals nu in de verkiezingstijd door PRO gebeurt, dan moet je dingen recht zetten. Daarom de volgende uitleg:

Na de verkiezingen in 2018 vormde Balans een coalitie met PRO. Deze coalitie had 8 zetels en de oppositie bestaande uit CDA en Fractie Franssen 7 zetels.In november 2019 breken PRO en raadslid Ineke van der Laan met elkaar en gaat de laatste verder als eenmansfractie.

Door de breuk binnen PRO had de coalitie geen meerderheid meer. Er werd echter vanuit gegaan dat Fractie van der Laan de lijn van PRO zou blijven volgen maar zij voer steeds vaker haar eigen koers. Daardoor kwamen de verhoudingen binnen de raad op scherp te staan. Om die reden vond er op initiatief van Balans in het voorjaar van 2020 een bijeenkomst plaats met PRO om te kijken of we de coalitie konden verbreden. Dit hield PRO tegen.

Balans werd vervolgens volledig verrast. PRO kwam eind juni 2020 met het voorstel om op zoek te gaan naar een verbreding. Maar voordat Balans de gelegenheid kreeg om binnen de fractie de mogelijkheden te bespreken, was het persbericht van PRO al de deur uit. Op 30 juni zei Balans het vertrouwen in PRO op en wordt er een nieuwe brede coalitie gevormd met het CDA, Fractie Franssen en Fractie van der Laan.

Met vriendelijke groet, Balans Gulpen-Wittem

<terug