De kunst is te doen wat de burgers willen

Balans startte in 1998 onder de naam Eenheid ‘98. 

De directe aanleiding voor het ontstaan van deze partij was de aanstaande fusie van de gemeenten Wittem en Gulpen. Voor Eenheid ‘98 gingen drie lokale partijen samen: de Politieke Werkgroep Wittem, de Lijst Herberichs en de Eenheidslijst Wittem

Eenheid ‘98 wilde vooral aandacht vóór en het behoud van de kernen/dorpen in de gemeente. Dit betekende voor hen vooral dat de gemeente blijvend moest zoeken naar aansluiting bij de eigenheid van de verschillende kernen en dat ze daar haar beleid op moest gaan afstemmen. 

Voor Ton Frissen, Wiel Herberichs en Jan Janssen moest de gemeente haar financiën goed op orde houden. Verder speelden eigenlijk dezelfde thema’s als nu: verkeer en veiligheid, beleid voor ouderen, jongeren en hulpbehoevenden, het verenigingsleven en natuurlijk economische aspecten waaronder het toerisme. 

In 2002 was de partij bij de verkiezingen opgeschoven van lijst 5 naar lijst 2. Op die lijst stonden ze met acht personen van wie er drie vrouw waren. Ook toen was het zoeken naar balans op elk gebied.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de Eenheid ‘98 in 2006, na een moeilijke periode, verder ging onder de naam Balans. Wiel Herberichs, de man van “Ik zit in de politiek voor mensen. Niet om op een slinkse manier mijn gram of resultaat te halen.” deed helaas niet meer mee aan de verkiezingen. Hij bleef Balans wel steunen.